Να σας καλωσορίσω στο Blog μου.Το Blog δημιουργήθηκε ώστε να με γνωρίσετε και να έχετε μια σύντομη ιδέα για τη δουλειά μου σχετικά με την εκτροφή των καναρινιών timbrados.Περιέχει οπτικοακουστικό υλικό και κάποια μεμονωμένα άρθρα που αφορούν το καναρίνι timbrado.Για εσάς που έχετε αποφασίσει να ασχοληθείτε σοβαρά με αυτό το χόμπι και ψάχνεστε για ένα χώρο που θα σας παρέχει βοήθεια σε ότι χρειαστείτε και θα βρείτε απαντήσεις σε διάφορες δυσκολίες που τυχόν θα αντιμετωπίσετε σε αυτή την ενασχόληση, έχουμε δημιουργήσει μαζί με ένα φίλο μου, ένα χώρο (forum) στον οποίο θα βρείτε τα πάντα.Το forum αυτό είναι το TIMBRADO CLASSICO GREEK FORUM και μπορείτε να μεταβείτε σε αυτό από εδώ , είτε πατώντας πάνω στην εικόνα είτε πατώντας τη διεύθυνση που βρίσκεται στην ακριβώς από κάτω ανάρτηση η οποία αναφέρεται σε αυτό το χώρο. Στοιχεία επικοινωνίας : Τηλ. 6943487337 - Email : vaggelis.dim@hotmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Timbrado εκπαίδευση.

Σημαντικό για τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης

Εκτός από την εκπαίδευση των μικρών μας φίλων με cd και δάσκαλο που ανέφερα σε άλλο post (εκπαίδευση με cd) για να έχουμε καλά αποτελέσματα πρέπει να προσέξουμε και κάποια άλλα σημαντικά πράγματα που σας παραθέτω ποιο κάτω.


Πρέπει να υποθέσουμε ότι έχετε Timbrados από τα καλύτερα αίματα. Πρέπει να τρέφονται σωστά ώστε να είναι ισχυρά και υγιής. Τα νεαρά πουλιά μετά τον απογαλακτισμό τους (στις 30 μέρες περίπου) τα βάζουμε όλα μαζί σε κλούβα πτήσης στην οποία θα υπάρχουν πουλιά μόνο του τρέχοντος έτους. Πρέπει να είστε σίγουρος ότι δεν έχετε γεμάτη με πουλιά την κλούβα πτήσης και ότι κάθε πτηνό έχει μεγάλα περιθώρια να κουρνιάσει και να πετάξει. Πρέπει να έχουν αρκετό χώρο να πετάνε, έτσι ώστε οι μύες τους να ασκούνται αρκετά για να αναπτυχθούν και να έχουμε δυνατά πουλιά. Εκτός από την άσκηση, τα πουλιά χρειάζονται τα καλύτερα στη διατροφή με επιπλέον πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, τα οποία έχουν όλα τα απαραίτητα για να φέρουν τα πουλιά μετά την αλλαγή φτερών σε κατάσταση τραγουδιού. Συμπληρωματικά δίνουμε χόρτα και φρούτα κάθε δεύτερη ημέρα, εν μέρει για την πρόληψη της ανίας για τη διατροφή τους αλλά κυρίως να δώσει στα πουλιά μια μεγάλη ποικιλία από τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά. Μια μέρα παρέχουμε χόρτα, όπως λάχανο, πικραλίδα, ή σπανάκι, και την επόμενη μέρα παρέχουμε φρούτα όπως τα πορτοκάλια, τα μήλα, αγγούρι, καρπούζι, πεπόνι. Στα καναρίνια γενικά δίνουμε και καρότα, εφόσον έχουν τριφτεί πριν το σερβίρισμα, για να δώσουν ένα καλό πλούσιο χρώμα στα πουλιά. Ψεκάστε μια βιταμίνη / σκόνη στα τριμμένα καρότα και τα κανάρια θα φάνε το μείγμα με ενθουσιασμό. Χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα για τα χόρτα και φρούτα. Η ποσότητα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να καταναλώνονται σε περίπου δύο ώρες. Αν μετά τις 2 ώρες υπάρχει ακόμη στο κλουβί σημαίνει ότι έχετε ταΐσει πάρα πολύ. Το απόγευμα, μετά από τον καθαρισμό των κλουβιών και την αλλαγή του νερού, έλεγχος ότι οι βασικοί σπόροι (κεχρί και κόκκινο ρούπσεν) είναι σε αφθονία. Κάθε μέρα δίνουμε μια μικρή μερίδα μείγματος για καναρίνια φωνής καλής ποιότητας. Αυτό είναι ένα εμπορικό μίγμα των διαφορετικών σπόρων όπως το κεχρί, το μαρούλι, η παπαρούνα, οι βρώμες, το νίζερ και το λινάρι. Κατά τη διάρκεια της αλλαγής φτερών, παρέχετε σε μεγάλες ποσότητες αυτά τα φρέσκα τρόφιμα, δεδομένου ότι τα πουλιά το χρειάζονται. Το μάδημα είναι μια κρίσιμη στιγμή για τα πουλιά. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου και από τώρα μέχρι το χρόνο για το Διαγωνισμό Τραγουδιού , διατηρούμε έντονο το να ακούμε τα μικρά πουλιά μας. Ακούστε για κάθε παράφωνο τόνο (στο αυτί σας) και να απομακρύνετε το νεαρό πουλί που το κάνει αμέσως από το κοπάδι.




Προετοιμασία για την ώρα της κρίσης.

Μετά την πτερρόρια τα αρσενικά θα αρχίσουν σιγά σιγά να κελαηδούν. Ήρθε λοιπόν ο καιρός να τα βάλουμε στα κλουβάκια διαγωνισμού. Μέσα στην κλούβα θα αρχίσουν να κελαηδούν τα αρσενικά που είναι κυρίαρχα. Μόλις δούμε ένα πουλί να κελαηδά το πιάνουμε και το βάζουμε σε κλουβάκι διαγωνισμού. Αυτομάτως θα γίνει άλλο πουλί κυρίαρχο μέσα στην κλούβα και θα αρχίσει να κελαηδά. Έτσι σιγά σιγά θα εντοπίσουμε όλα τα αρσενικά και θα τα τοποθετήσουμε σε κλουβάκια διαγωνισμού.




Τοποθετούμε τα κλουβιά σε τετράδες ψηλά στο κατάλληλο ράφι ή τραπέζι κοντά η μία στην άλλη σε σειρές. (Αυτό φυσικά προϋποθέτει ότι έχετε περισσότερα από τέσσερα αρσενικά). Η ιδέα αυτή είναι ότι έτσι μπορούν να δουν τους αδελφούς τους και αυτό τους κρατά σε ηρεμία και αυτό σας επιτρέπει επίσης να δείτε ένα μεγάλο αριθμό πτηνών σε μια μικρή περιοχή. Κάνετε ακρόαση των πτηνών, όσο πιο συχνά μπορείτε.

Αν ακούτε ένα κακό ήχο, απομακρύνετε το πουλί που διέπραξε την παράβαση. Μην το αναβάλλουμε, μην περιμένετε μέχρι αύριο, να τον πάρετε τώρα. Οι νέοι είναι ακριβώς όπως τα μικρά παιδιά? Θα μάθουν όλες τις κακές συνήθειες (ήχοι) πρώτα. Αυτός ο κακός ήχος θα εξαπλωθεί μέσω των νέων πουλιών σαν φωτιά και θα καταστρέψει το σύνολο της παρτίδας πιο γρήγορα από ό, τι μπορούσε να πιστέψει κανίς. Κρατήστε τα πτηνά με αυτό το τρόπο για δύο εβδομάδες, απομακρύνοντας τους κακούς και κρατώντας σημειώσεις για εκείνους που τραγουδούν.

Να φροντίζετε να έχουν φαγητό και φρέσκο νερό κάθε μέρα και να καθαρίζετε συχνά τα κλουβιά. Παρατηρήστε ότι κάθε πουλί είναι υγιές .Αν κάποιο πουλί φαίνετε να μην είναι υγιές να το απομακρύνετε άμεσα. Σε αυτή τη φάση μια ασθένεια που θα εξαπλωθεί σε όλα τα πουλιά μας , θα είναι καταστροφή.



Επίσης να είστε βέβαιος ότι τα κλουβιά είναι οργανωμένα με τον ίδιο τρόπο όπως όταν θα τοποθετούνταν μπροστά από τον κριτή.

Μετά από 2 εβδομάδες, χρειάζεται ένα διάλειμμα. Ξαναβάζουμε τα πουλιά στο κατάλληλο κλουβί πτήσης, δίνοντάς τους λουτρά και κάποια χόρτα για να φάνε. Αλλάζετε το νερό στη μπανιέρα δύο έως τρεις φορές μέχρι το κάθε πουλί να συμπληρώσει το μπάνιο του. Δύο ημέρες κάνουμε αυτό και πάλι πίσω στα κλουβιά διαγωνισμού. Αυτή τη φορά προσπαθούμε να ομαδοποιήσουμε τα πουλιά (σύμφωνα με τις σημειώσεις που είχαμε κάνει νωρίτερα) με παρόμοιο ήχο, σαν ήχος σαν ηχώ και τοποθετήσουμε ένα χώρισμα μεταξύ των τετράδων , έτσι ώστε τα πουλιά να μη μπορούν να βλέπουν το ένα το άλλο. Θα αρχίσουν τώρα να τραγουδούν στα σοβαρά. Όταν το πουλί δεν μπορεί να δει το ένα το άλλο, αλλά μπορεί να το ακούσουν, θα τραγουδήσει σε αυτόν. Έχει γίνει πλέον η πρώτη επιλογή σας για την εποχή του διαγωνισμού. Τα πτηνά θα πρέπει τώρα να τραγουδούν, ειδικά νωρίς το πρωί.



Σε αυτό το στάδιο της κατάρτισης πρέπει να κάθεστε όσο πιο συχνά μπορείτε μπροστά από την ομάδα όταν τραγουδά. Αν μπορείτε να κάθεστε περίπου 2 μέτρα από τα κλουβιά γιατί αυτή είναι και η απόσταση που θα κάθετε ο κριτής όταν τα κρίνει. Αλλάζουμε συχνά μέρος στην ομάδα και τα πηγαίνουμε σε διάφορα μέρη έτσι ώστε να συνηθίσουν τις μετακινήσεις και την αλλαγή μέρους και έτσι δεν θα στρεσάρονται όταν γίνετε αυτό.

Στα κλουβιά διαγωνισμού καλό είναι να γράφουμε σε ένα αυτοκόλλητο τον αριθμό του πουλιού έτσι θα μπορούσατε να προσδιορίσετε κάθε πουλί καθώς τραγουδά.



Τώρα είναι ο χρόνος που πρέπει να αρχίσετε να κρατάτε σημειώσεις για το τραγούδι του κάθε πουλιού. Αυτό πρέπει να γίνετε προσεκτικά για να σημειώνουμε τις διάφορες νότες που κάθε πουλί τραγουδά. Αυτό προϋποθέτει ότι γνωρίζουμε ως ένα βαθμό τις νότες που κάνει το πουλί. Εάν όχι, μπορείτε να κάνετε τις σημειώσεις όπως το ακούτε στο αυτί σας , δηλαδή "καλός τόνος - βαθύς ήχος, " "βαθύς ήχος - 1 υψηλή σημείωση, " "καλός όλοι γύρω - όχι βαθιά, " ή "συμπαθητικός - δεν τραγουδά μερικούς γύρους, " και ούτω καθεξής . Το καλύτερο πάντως είναι να μελετήσετε τις νότες και να έχετε μια ποιο καλή άποψη για το τραγούδι τους.



Κρατήστε τις σημειώσεις καθημερινές στην πρόοδο κάθε πουλιού, που κάνει τις σημειώσεις ειδικά για τα πραγματικά καλά πουλιά ήχου ή εκείνους που έχουν τις ξινές (ή ελαττωματικές) σημειώσεις. Ανατρέξτε σε αυτές τις σημειώσεις όταν θα οργανώσετε τις τελικές ομάδες σας - πάντα κρατώντας εκείνα τα πουλιά μαζί που έχουν τον ίδιο ρυθμό στο τραγούδι τους. Το μυαλό σας μπορεί να κάνει πολλά τεχνάσματα - πηγαίνετε σύμφωνα με τις σημειώσεις σας, ΟΧΙ με τη μνήμη σας.



Μετά από δέκα έως δεκατέσσερις ημέρες, τα πουλιά θα σταματήσουν πιθανώς, ή δεν θα τραγουδούν με όρεξη. Είναι κουρασμένα (ή βαριεστημένα) από την ύπαρξη στα μικρά κλουβιά. Τους γυρίζετε χαλαρά στα μεγαλύτερα κλουβιά πτήσης για μια ή δύο ημέρες για χαλάρωση και έπειτα πίσω πάλη στα κλουβιά διαγωνισμού, ακριβώς όπως κάνατε πριν.



Πλέον είναι η ώρα να αρχίσουμε την εκπαίδευση. Τώρα τα πουλιά είναι έτοιμα για την τοποθέτηση σε βαλίτζες μεταφοράς και κατάρτισης. Τοποθετήστε τα κλουβιά διαγωνισμού στις βαλίτζες, αλλά αφήνετε τις πόρτες ανοιχτές. Στις βαλίτζες , οι κλωβοί αριθμούνται Α, Β, C και D και αυτά τοποθετούνται ως εξής (εικόνα 1): όπως κοιτάζουμε τη βαλίτζα από μπροστά, κλουβί Α είναι στην πάνω αριστερή θέση, κλουβί Β είναι στην κάτω αριστερή θέση, κλουβί C είναι στην επάνω δεξιά θέση και κλουβί D είναι στην κάτω δεξιά θέση. Το πρωί, βγάζετε και τα τέσσερα κλουβιά και τα τοποθετείτε όπως θα κάνατε μπροστά από ένα κριτή (εικόνα 2). Δηλαδή το D κλουβί στο τραπέζι, το C στην κορυφή του D, το B στην κορυφή του C και το A στην κορυφή του B. Τοποθετήστε ένα χαρτόνι στο μέγεθος του κλουβιού στην κορυφή του κλουβιού A. Καθίστε μπροστά τους και περιμένετε μέχρι να αρχίσουν να τραγουδούν, και στη συνέχεια να σταματήσουν. Δώστε τους 10 λεπτά για να ξεκινήσουν. Αν δεν αρχίσουν να τραγουδούν τους βάζετε μέσα στη βαλίτζα και πάλι. Κάντε το αυτό πρωί, μεσημέρι, βράδυ , αν είναι δυνατόν.

Να είστε βέβαιος ότι τοποθετείτε πάντα τα πουλιά με την ίδια σειρά εκτός και αν εσείς για κάποιο λόγο θέλετε να την αλλάξετε.



εικόνα 1





εικόνα 2







Μέσα σε μια εβδομάδα, όλα τα πτηνά θα τραγουδούν ελεύθερα. Αν δεν είναι έτσι, απομακρύνεται το σιωπηλό πουλί.

Συμβουλευτείτε τις σημειώσεις σας συνεχώς, και αρχίστε να κάνετε αλλαγές στις ομάδες σας εάν χρειάζεται. Βάλτε σε ομάδες μαζί τα πουλιά που έχουν ίδιο περίπου τραγούδι. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, συμβουλευτείτε τις σημειώσεις σας. Η ιδέα είναι να πάρετε το καλύτερο, βαθιά ακούσματα (χωρίς λάθη) πτηνών σε μία ομάδα. Εάν έχετε μόνο μία ομάδα, θα συνεργαστείτε με αυτό. Βεβαιωθείτε για το καλύτερο που μπορεί να επιδείξει. Με άλλα λόγια, βάλτε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι. Θέλετε την πολύ καλύτερη ποιότητα στην ομάδα σας που μπορείτε να πάρετε. Ποσότητα δεν σημαίνει τίποτα εδώ, μόνο την ποιότητα.

Θα συνεχιστεί αυτό και θα εργαστούμε πολύ σκληρά για ακόμη δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια ήρθε η ώρα για να ξεκουραστούν τα πουλιά και πάλι. Επιστροφή στην κλούβα πτήσης με μπάνια, ιδιαίτερη φροντίδα, μήλα, χόρτα, και άλλα καλούδια. Δύο μέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης και στη συνέχεια πίσω στο κλουβί της κατάρτισης.

Έχετε ακούσει να χρησιμοποιείτε ένα πουλί για δάσκαλο για την κατάρτιση των νεαρών πτηνών σας, αλλά μόνο αν έχετε ένα δάσκαλο που είναι 100% χωρίς αρνητικά. Εάν δεν είστε απόλυτα σίγουρος για αυτό είναι πολύ καλύτερα να μη χρησιμοποιήσουμε δάσκαλο. 



Όπως είπαμε και ποιο πάνω καλό είναι να μετακινείτε συχνά τα πουλιά σας καθημερινά, εάν είναι δυνατόν, τρεις φορές ημερησίως. Πρέπει να προσπαθείτε να τους αλλάζετε περιβάλλον και να δείτε τα πουλιά σας σε διαφορετικό τόπο και χρόνο πως τραγουδούν. Πάντα όμως κρατάμε την ίδια σειρά στα κλουβιά μας , αυτή που θα έχουνε την ώρα της κρίσης . Αυτοί είναι οι όροι που θα αντιμετωπίσουν στο δωμάτιο κρίσης και πρέπει πάντα να είναι έτοιμοι για αυτούς.

Μην ξεχάστε να είστε άκαμπτος σε αυτόν τον κανόνα: εάν δεν τραγουδούν μέσα σε δέκα λεπτά που θα τα βγάλετε από την βαλίτζα και τα στήσετε μπροστά σας, τα ξαναβάζετε πίσω. Κρατήστε τις καλές σημειώσεις για την κατάρτισή σας. Σημειώστε το χρόνο της ημέρας που βγαίνουν από τα κιβώτια, όταν επιστρέφουν στα κιβώτια, πώς κάθε πουλί ηχεί, δείχνουν οποιαδήποτε ελαττώματα μπορούν να έχουν καθώς επίσης και οι καλοί και κακοί γύροι τους και οτιδήποτε άλλο που κρίνετε σημαντικό. Θα διαπιστώσετε ότι ώσπου να έχετε εκπαιδεύσει τα πουλιά σας, θα έχετε εκπαιδευθεί, τουλάχιστον ως ένα ορισμένο βαθμό, στο πώς να αναγνωρίσετε μερικά μέρη του τραγουδιού και να προσδιορίσετε μερικούς από τους βασικούς γύρους. Αυτό είναι άριστο μάθημα για το τραγούδι.

Διαβάζοντας τις σημειώσεις σας και με τη δύναμη της παρατήρησής σας μπορείτε να δείτε ότι τα πουλιά έχουν τις καλές μέρες και τις κακές μέρες, και πότε-πότε μια ΕΞΟΧΗ ημέρα, ακριβώς όπως οποιοδήποτε μαθητής. Εάν είστε τυχεροί και τα πουλιά σας έχουν μια έξοχη ημέρα όταν είναι μπροστά από τον κριτή, κερδίζετε την επίδειξη.

Εάν παρατηρείτε μέχρι την έβδομη ή όγδοη ημέρα από την τελευταία ημέρα πριν τη βασική κατάρτιση (περίπου) ότι τα πουλιά σας είναι ανήσυχα και δεν δίνουν πάρα πολλή προσοχή στην κατάρτιση, είναι πιθανώς βαριεστημένα με τα μικρά κλουβιά και χρειάζονται πάλη χαλάρωση στην κλούβα πτήσης. Αυτή τη φορά να τους δώσετε μια ημέρα ΜΟΝΟ και έπειτα πίσω στα κλουβιά κατάρτισης και την ίδια ρουτίνα.

Κατόπιν, δύο εβδομάδες πριν από την κρίση αρχίστε να κλίνετε τις πόρτες της βαλίτζας έτσι ώστε σε μερικές ημέρες οι πόρτες να είναι κλεισμένες τελείως εκτός από όταν τις ανοίγουμε για να βγάλουμε τα κλουβιά έξω για να τα στήσουμε και να τραγουδήσουν. Αυτό τους ενθαρρύνει για να τραγουδήσουν όταν βγαίνουν από το κιβώτιο. Τα πουλιά είχαν ανεβάσει το τραγούδι τους επειδή είχαν πάντα το φως. Τώρα θα είναι ήρεμα στο κιβώτιο και θα τραγουδήσουν όταν βγουν από το κιβώτιο. Θυμηθείτε, αν δεν τραγουδήσουν σε 10 λεπτά, πίσω στο κιβώτιο και κλείστε τις πόρτες. Στη σύντομη αυτή εκπαίδευση, μαθαίνουν να αρχίζουν να κελαηδούν γρήγορα όταν βγαίνουν από το κιβώτιο, όπως ένας κόκορας όταν εμφανίζεται ο ήλιος.



Μέχρι τώρα, έχετε εκπαιδεύσει τα πουλιά σας να τραγουδούν όταν τα βγάζουμε από την βαλίτζα στο σπίτι σας. Τώρα είναι χρόνος να μάθουν τα πουλιά να τραγουδούν οπουδήποτε και αν βρεθούν όταν βγουν από τη βαλίτζα. Τα πάτε στο σπίτι ενός φίλου, σε έναν συγγενή, ή σε οποιαδήποτε θέση όπου οι άνθρωποι θα επιθυμούσαν να ακούσουν την όμορφη μουσική. Θυμηθείτε, αν δεν κελαηδήσουν σε 10 λεπτά, πίσω στο κιβώτιο και κλείστε τις πόρτες.



Πλέον τα πουλιά σας είναι έτοιμα για την κρίση. Εσείς από τη μεριά σας κάνατε ότι ήταν δυνατό για να τα προετοιμάσετε. Κάνοντας όλα αυτά να είστε σίγουροι ότι τα πουλιά σας θα σας ανταμείψουν την ώρα τις κρίσης.